fredag, augusti 28, 2009

Bröst - i runda slängar

Låt mig fortsätta på gårdagens tema och fundera lite mer kring det där med bröst och behå. För erkänn: oavsett könstillhörighet ägnar vi de där kroppsdelarna en hel del uppmärksamhet, inte sant? Kan vara en sorts skönhetsupplevelse. Eller inte.

Det har nämligen slagit mig att jag inte kan tillbringa en timme på stadens gator och torg utan att se kvinnor som, kanske kvarblivna i ett upproriskt 70-tal eller något, fortfarande inte plockat upp behån sedan den slängdes. Och det trots att hela människan sedan dess uppenbart ökat i omfång på alla ledder, dessutom utsatts för tyngdlagens alla obotliga effekter. Det som nu slänger, det är just brösten.

Naturligtvis är det huvudsakligen ett sommarfenomen, för när vinterns täckjackor och dunrockar kommit fram döljs ju de flesta kroppsformer för omvärldens blickar. Men när sommarvärme fortfarande råder, tygerna är tunna och topparna stundom rentav lite genomskinliga, då blir det slående att uttrycket ”brösthöjd” kan få ny betydelse.

Varför har de inte någon behå, de där damerna som så uppenbart skulle behöva lite stöd, lite underhåll, lite uppåttjack för bysten, som befinner sig i den brantaste av utförsbackar, hejdad endast av ett litet skärp som snörper åt den säkert bekväma, men alldeles för avslöjande t-tröjan?

Handlar detta nu om någon sorts utseendefascism eller osund kroppsfixering? Nej. Men har man den ringaste erfarenhet av att ha ett bystmått som överstiger det världselitens sprintertjejer uppvisar (alltså myggbett som mest, för er som inte gillar sport), då vet man. Vet att det är rörelsehämmande och opraktiskt och ganska svettigt om inte de så kallade behagen får lite hjälp att hålla sig i närheten av den del av kroppen där de befann sig i utvecklingens början.

Vi som slängde behån då, på 70-talet, vi kunde göra det i den fasta förvissningen om att våra bröst höll sig fasta i egen upphissning, så att säga. Och de flesta som matade in de där persedlarna i brasan har så småningom krafsat ut behån ur askan, bildligt talat. Vi som aldrig gick så långt att vi eldade med nylon och spets i kupade former, vi återgick tämligen snart till att använda behå, som faktiskt är en sinnrik uppfinning – en kvalitetsbehå är konstruerad av en otrolig massa bitar, med mängder av teori och tanke bakom hopsättningen.

Det har nog de behålösa damerna på sommarvandring aldrig tänkt på. Trots att de till vad som en gång kanske kallats rosenkullar nu borde satsa på 95 E. I runda slängar. Så blir det mindre runt slängande i gatulivet.
Och vi som redan insett det, vi köper undan för undan, från år till år, en lite större storlek. Samtidigt som vi minns hur det var när uppnosig var ett uttryck som kunde användas inte bara om attityd utan om ett par konkreta kroppsdelar.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

  1. Jag måste ju erkänna att jag tillhör de där BH-lösa damerna. Jag var med och kastade min på 70-talet. Sedan har det varit lite si och så med BH-användandet. Det har skett till fest och i sexiga sammanhang, men ytterst sällan till vardags. Till saken hör att jag är ju inte så storbystad så det har funkat. Numera får jag rätt ont av den också, eftersom jag har beröringssmärtor. Men jag lovar, att imorgon när vi går på 50-års kalas och jag ska ha en tunn tunika på mig, då sitter även BH:n där den ska. Även jag har någon form av självinsikt....:-)

    SvaraRadera
  2. Det där med byst och bysthållare engagera verkligen. :) Jag skippade BH ända till mitten av 80-talet, men när jag fött två barn funkade det inte längre. Och nu tycker jag att det är jätteviktigt med välsittande underkläder för att hela outfiten ska vara ok.

    SvaraRadera
  3. Jag har altid haft blandade känslor för klädesplagget BH. Fram tills dess att jag var i ca 40årsåldern var bekymret som så att det var svårt få den sitta där den borde. Storlek A var för stor och BH:n gled lätt upp över brösten. Därefter växte min kropp och nu när jag passerat 50 är det inga problem att fylla ut strl B eller tom C ibland. Tar på mig BHn varje dag när jag går till jobbet eller visar mig bland folk, men så fort jag kommer hem åker den av. Jag tycker det är ett svettigt och obekvämt plagg:)

    SvaraRadera
  4. BH använder jag ENDAST när vi ska ha gäster och på jobbet, för att skona omgivningen. Ensam hemma tycker jag att det är ljuvligt att vädra dem under en tröja.

    Jag svarade förresten dig på min sida, angående Shirley V, att den där scenen du nämnde är obetalbar. Liksom den där S och hennes väninna kommer ut ur varuhusets och S förklarar likheterna mellan ett samlag och en rea. Ha, ha, ha!

    Ja, det är VERKLIGEN dags att se om den. Jag köpte den som VHS en gång i tiden, sen lånade en väninna den och sedan dess är den borta. Gissa om jag är sur för det.

    SvaraRadera
  5. Jag tar av behån så fort jag kommer hem - ska den lyfta, så är det axlarna som tar stryk. Och mina axlar får mycket stryk. Jag köpte en suveränt svindyr sak en gång, men affären tar inte hem den modellen, det var tydligen bara jag som hade råd med en sån. "Den är för dyr" sa de. Så det är jättesvårt att hitta nåt som håller uppe med breda axelband och tyg som är stadigt. Utan byglar - för har man melonerna där jag har dem, så skär byglarna in i midjan... :) Sportbehåar finns inte så stora. Innan jag gav upp och slutade jogga, hade jag två behåar...

    SvaraRadera
  6. Som ett svar till Bloggblad så har jag en väninna med samma problem som dig, att hon har svårt att få tag på bra BH:ar. Det finns en affär som hon har hittat. Jag tror det var i Nyköping. Ska försöka komma ihåg att kolla upp vart det var någonstans.

    SvaraRadera
  7. Jag har, efter fyllda femti, kunnat slänga BH`n (fast bara när det är jättevarmt, och aldrig på jobbet eller i "kl¨¨adda" sammanhang). Efter canceroperation och korrigering har jag nämligen för första gången i mitt liv två "halva". Nu är det hängmagen som är problemet - varför finns det inte maghhållare??

    SvaraRadera
  8. För att snygga kläder ska sitta snyggt är en bra BH nödvändig. Och när man sportar. För övrigt gör jag lite som det känns. Om man inte har så stora så funkar det också och är luftigt och skönt. Hemma använder jag gärna en av "två halva sockor"-typen. Men har man riktigt stora så är det svettigare utan än med BH förklarade en väninna med C för mej.

    Samma väninna tror för övrigt att BH eller inte hör ihop med IQ.

    SvaraRadera
  9. Ingela, jag vill gärna höra en utveckling av det där din väninna tror, "Att BH eller inte hör ihop med IQ."

    Är jag medelintelligent då, som kör både ock?;-)

    Var på mammografi i våras (innan jag bantade) och passade på att gnälla om mina stora bröst som vid tillfället lyftes ur två E-kupor.
    – Herregud, flicka lilla, du har verkligen inte särskilt stora bröst om jag jämför med många andra, sa den gulliga, nästan jämnåriga flickan (ca 50) som skötte apparaten.

    Jag inbillade mig länge att jag bara hade köpt fel kupstorlek.

    SvaraRadera
  10. Var det inte det jag visste: bröst och behå engagerar många!
    Det där med IQ-relationen var onekligen intressant!!!! Om svettigheten håller jag med, bra att hålla isär hudbitarna, tycker jag. Dessutom kan jag tänka mig att göra lite gratis reklam: Triumph har en minimizer som är riktigt behaglig. Den köper man när Lindex skickar ut kupong med 25 % rabatt ...

    SvaraRadera
  11. Väninnan tycker sig se att de som t.ex. går ut på nöjeslokal med tuttarna vid knäna inte är de vassaste knivarna i lådan.

    Själv tänker jag att det nog kan stämma, men det finns också motsatsen. Mycket intelligenta kvinnor som ställer sig över konventionerna.

    SvaraRadera
  12. Jag tillhör också dem som skippade bh:n på 80-talet under universitetsstudierna. När jag kom ut i yrkeslivet kom dock bh:n snabbt på. Kändes lite fånigt att stå och undervisa tonåringar som ung bh-lös lärare. Och jag letar också stadiga bh:ar nu för tiden när gravitationskraften har fått sådan effekt.

    SvaraRadera
  13. Malou: Visst finns det maghållare! Antingen har nog nån bonde en ko-bh du kan låna, eller också köper du en korsett.

    Annars säger jag käckt som jag brukar: HÅll humöret uppe så ingen ser, att allt det andra trillat ner.. :)

    SvaraRadera
  14. Nya undersökningar visar att vi inte behöver BH, det där med hängbröst och annat är fabrikörernas påfund.. Människan har burit BH så där 100 år, klarat sej bra utan tusentals år.

    SvaraRadera
  15. I början av 70-talet, när jag vägde ca 20 kg mindre än idag och mina behag inte var särskilt framträdande kom jag till jobbet en gång utan BH.

    Min lite äldre kvinnliga kollega tittade på mig och sa: "Ta en blyertspenna och lägg under bröstet och se om den ligger kvar. Gör den det kan du gå hem och ta på dig en BH." Sen dess har jag aldrig gått ut bland folk utan...

    SvaraRadera
  16. Haha, jag har hört om blyertspennetricket förut! Tror f ö att det funkar även med en kulspetspenna!
    Hannele, klart att du har rätt på sätt och vis. Men då får man väl anpassa kläderna till kroppen - afrikanska kvinnor som exvis bara har ett höftskynke har naturligtvis inga eller i a f små problem med hänget.
    Bloggblad har hur som helst en poäng!

    SvaraRadera
  17. Anonym12:59 fm

    Ursäkta en nyfiken man, som gillar bh-löst och faktiskt är det ju liite modernt igen, åtminstone bland kändisar. Tjejen vägrar tyvärr befria behagen, tycker det är så obekvämt utan. Tal om hängbröst i förtid pga bh har inte hjälpt. 70-t måste varit underbar tid, men hur var det för när ni slängde behån? Mode eller politik som fick er bh-lösa? Gick ni utan bh trots det var obekvämt, eller är det en vanesak? Kan det bero på storleken? Någon m 75c som gick utan på den tid det begav sig??

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Sex Toys will improve your sexual satisfaction and help with your intimacy. You should make sex toys a part of your sexual wellness! Buy Sex Toys for a more enjoyable sex life! More enjoyable alone time with sex toys! There is a fantastic range of sex toys, sexual aids and enhancements available at Sextoysonlinestore.com in the sex shop for women and men. Some of us take it as something completely natural to use exciting sex toys to add something new to our sex life. Others go and think about what they should do and what possibilities there are to make their sex life more interesting, fun and exciting. The answer, of course, is sex toys! There are a whole host of sex toys that can take your sex life to whole new levels. Who knows, maybe this will lead to you suddenly experiencing something you've never felt before, something new that gives you such an amazing feeling and sexual pleasure combined with excitement and curiosity that you will continue to make sexy toys a natural part of your life. There are sex toys here for both women and men - take a look at our range and find something that you think looks exciting and that might suit you and your needs! Sex should be pleasant, and today there are a whole host of sex toys that are specially designed to give you exactly the sexual stimulation you want and need. There are sex toys that you can use together with your sexual partner to make sex extra comfortable and challenging. For many, it can feel embarrassing to suggest the use of sex toys with a partner. There is still a taboo and a fear that your sexual partner will feel inadequate if you suggest introducing sex toys into your sex life together. But with good communication, an open mind and a large selection of lovely products, you are guaranteed to be able to take your enjoyment to the next level. Most of the sex products and sex toys are available at Sex Toys Online Store Sextoysonlinestore.com ❤

    Sexleksaker kommer att förbättra din sexuella tillfredsställelse och hjälpa till med din intimitet. Du borde göra sexleksaker till en del av ditt sexuella välbefinnande! Köp sexleksaker för ett roligare sexliv! Roligare ensamtid med sexleksaker! Det finns ett fantastiskt utbud av sexleksaker, sexuella hjälpmedel och förbättringar tillgängliga på Sextoysonlinestore.com i sexbutiken för kvinnor och män. En del av oss tar det som något helt naturligt att använda spännande sexleksaker för att tillföra något nytt till vårt sexliv. Andra går och funderar på vad de ska göra och vilka möjligheter det finns för att göra deras sexliv mer intressant, roligt och spännande. Svaret är förstås sexleksaker! Det finns en mängd sexleksaker som kan ta ditt sexliv till helt nya nivåer. Vem vet, kanske kommer detta att leda till att du plötsligt upplever något du aldrig känt förut, något nytt som ger dig en sådan fantastisk känsla och sexuell njutning kombinerat med spänning och nyfikenhet att du kommer fortsätta att göra sexleksaker till en naturlig del av ditt liv . Här finns sexleksaker för både kvinnor och män - ta en titt på vårt sexleksaks sortiment och hitta något som du tycker ser spännande ut och som kanske passar dig och dina behov! Sex ska vara behagligt och idag finns det en hel uppsjö av sexleksaker som är speciellt framtagna för att ge dig precis den sexuella stimulans du vill och behöver. Det finns sexleksaker som du kan använda tillsammans med din sexpartner för att göra sexet extra bekvämt och utmanande. För många kan det kännas pinsamt att föreslå användning av sexleksaker med sexpartner. Det finns fortfarande ett tabu och en rädsla för att din sexpartner ska känna sig otillräcklig om du föreslår att du ska introducera sexleksaker i ert sexliv tillsammans. Men med bra kommunikation, ett öppet sinne och ett stort utbud av härliga sexprodukter kommer du garanterat att kunna ta din njutning till nästa nivå. De flesta av sexprodukterna och sexleksakerna finns på Sextoysonlinestore.com ❤

    Med Vänlig Hälsning
    Mediachef Stockholm Stad
    Peter Bergstrom

    SvaraRadera