tisdag, november 25, 2008

Ny dag – nya ord

Varje dag är ny. Varje dag bjuder på någon överraskning, stor eller jätteliten. Varje dag bjuder på någon lärdom, någon ny erfarenhet.
Vad har du lärt dig i dag?
Jag har lärt mig ett nytt ord. Minst.

Det är ett väldigt användbart ord, det ligger i tiden, det skulle kunna stå i var och varannan tidningsartikel, uttalas en gång i halvtimmen i radio och teve, förekomma på närmsta gym eller bli en klatschig reklamskylt i matbutiken.
Ordet är SALUTOGEN.

Jaha? säger du kanske och lägger pannan i djupa veck. För vem vill på raken erkänna att man aldrig hört det där ordet förut, när det nu - som jag påstår - är så välanpassat till vår tid?
Bara att erkänna: jag sökte hjälp. Och fann den, i NE. Där står: "hälsofrämjande, om omständigheter som bidrar till att personer är vid god hälsa trots att de har varit eller är utsatta för avsevärda och potentiellt sjukdomsframkallande biologiska eller psykosociala stressorer".
Nyttigt och hälsosamt och bra för kroppen, helt enkelt. Svårare var det inte!

Men nog måste man väl ändå få dra lite på smilbandet när NE samtidigt undrar, lite försynt så där, om sökordet man skrivit in möjligen kan innehålla ett eller annat litet stavfel. Kanske letade jag egentligen efter betydelsen på något av orden salongen, salutorg eller jelutong?
Salutorg och salong känns välbekant - men det där sista?
Se där, ett nytt ord till, en bonus, liksom. Jelutong är ett träslag.

Och motsatsen till salutogen är patogen, för den som undrar.
Varje dag lär man sig något nytt, håll med om det!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. NE är en riktig guldgruva, behändigt att ha i datorn. Nu har jag lrt mig tre nya ord. Namnet på det där träslaget vore värt att härleda.

    SvaraRadera
  2. Jag ska minnas att det var hos dig jag lärde mig det!

    Prokastinera - (eller var det prokrastinera)har jag lärt mig via bloggar. Men det populära "ett tänk" hörde jag första gången av en tidigare skolchef, jag trodde karln blivit galen... och så var han bara modern. Själv kör jag inte med några nya tänk - även om fenomenet nytt tänkande stundtals infinner sig hos mig också.

    SvaraRadera
  3. Just det ordet "tänk" är jag allergisk mot.

    SvaraRadera
  4. Visst är det härligt att man hela iden lär sig nåt! NE är bra! Och prokrastinera, Bloggblad, det har jag varit jätteduktig på länge!!!
    Håller med Panter om att "tänk" låter som att man misslyckats med att, just det, tänka. Kan det tänkas ha varit det här du läste?:
    http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2007/04/proffs-p-att-prokrastinera.html

    SvaraRadera
  5. Anonym5:53 fm

    Underbart med nya ord!!! Jag älskar det även om kära maken säger att jag har hittat på ordet själv och att om jag skulle försöka hitta det i ordlistan så finns det inte... :)

    SvaraRadera