fredag, september 05, 2008

Hockeymorsa - eller bulldogg?

Republikanska partiet i USA har hittat en vicepresidentkandidat som ska bli ett dragplåster i valkampanjen. Det handlar om den raffiga och ärkekonservativa Sarah Palin, guvernör från Alaska, det kan knappast ha undgått någon som konsumerar nyheter även i måttlig omfattning.

Partiet har just avslutat sitt konvent. Sarah Palin höll förstås tal. I det framhöll hon, att hon faktiskt är en väldigt vanlig kvinna – en ordinär ”hockey mum”, en sådan där ni vet som skjutsar ungarna till träningen, köper nya skridskor och skydd för en förmögenhet och, framför allt, står på läktaren och skriker sig hes när det lilla rara barnet kämpar om pucken nere på isen.

Jag vet precis vad hon menar, även om hockey aldrig blev en grej som gick hem i vår familj. Sonen gick en gång för att kolla och kom hem med ett bestämt besked: det där var ingenting för honom. Lika glad för det var jag.

Men hockey gillar jag, har alltid gjort. En gång på besök i New York skaffade jag biljett till Yankee Stadium och gick på match. Av spelet såg jag inte mycket, därtill var publiken alldeles för intressant.
Strax bakom mig satt några män som engagerade sig våldsamt (i ordagrann bemärkelse) i spelet.
-Kill him! Döda honom! vrålade de när ”deras” lag behövde manas på.
För att sekunder senare lika upprört skrika:
-Hey, somebody might get hurt! Någon kan bli skadad, ju! när saker kastats in på isen i den allmänna upphetsningen.
Inte särskilt konsekvent, men typiskt för hängivna fans.

Kanske är det just så entusiastisk som Sarah Palin varit som hockeymamma, på gott och ont. Själv liknade hon sig i det där talet vid en bulldogg, och liknelsen förefaller gälla inte bara vid rinkside utan också i politiken. Och så ställde hon frågan vad skillnaden mellan en ”hockey mum” och en bulldogg kan vara.
Svaret levererade hon själv på direkten:
-Läppstift.

Jag slås av tanken att även om jag aldrig blev hockeymorsa så kan jag möjligen ändå ha uppfattats som en bulldogg ibland, privat och/eller i jobbet.
Men med den lilla skillnaden: läppstift. Precis som Sarah Palin.
Och dessutom nagellack, för att vara mer exakt.

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Tja, alla tre sönerna spelade hockey, men deras skydd kostade inte en förmögenhet och jag skrek mej inte hes på läktaren. Men ställde upp i utvisningsbåset, om det behövdes vid matcherna. Om det inte var föräldrarmatch, för då ställde jag upp som enda mammam, med alla frivilliga pappor, som var oroliga, att jag skulle komma in i deras omklädningsrum... :)

    SvaraRadera
  2. P.S.
    Jag ville också bli ismaskinskötare, men dom ville inte lära upp en kvinna...

    SvaraRadera