måndag, mars 24, 2008

Påskböckerna

Inte mindre än tre sprillans nya böcker har kommit min väg den här långhelgen. Vad kunde passa bättre när den senkomna vintern öst snö över oss och de hukande krokusarna?

Först läste jag ”…alla för en” av Maria Adolfsson, till vardags pressinformatör på Stor-Stockholms Lokaltrafik. Nu debuterar hon som författare med en bok som hon valt att kalla ”spänningsroman”, och det är en etikett den håller för. Fyra tjejer/kvinnor är huvudpersoner, deras vänskap det som sätts på hårda prov, och man måste faktiskt veta hur det går. Lättläst – och med största sannolikhet kommer det fler böcker, det här måste vara en av de mest lovande nybörjarna på länge!

Bok nummer två har också feminina förtecken. ”Familjens projektledare säger upp sig” av Gunilla Bergensten verkar vara en synnerligen självupplevd historia om vem som egentligen kan, vill och bör göra vad hemma i en barnfamilj där båda föräldrarna förvärvsarbetar – med många detaljer att känna igen sig i. Hon skildrar en seg kamp kring manligt och kvinnligt, mammaroll och papparoll, stundtals med glimten i ögat, stundtals med resignation i tonfallet. Ganska tänkvärd, kanske inte minst intressant om den hamnar i händerna på manliga läsare. För ”uppsägningen” kan nog tolkas som ren och skär provokation. Och var förmodligen tänkt som en sådan.

Sist läser jag en riktig pojkbok: Mats Olssons ”En pinne i skogen”. Jag är inte klar med den än, men den handlar om fotboll, om en pojkes fotbollsdrömmar (hans egna), om både slocknade och ännu lysande stjärnor, om ”taktik” eller ”spelanalys” och trots att jag egentligen inte är särskilt intresserad av fotboll läser jag med nöje. För skriva, det kan han, Mats O, han gör det ju så gott som dagligen som krönikör i Expressen.

När jag klämt sista fotbollskapitlet bör jag kanske satsa på något aningen mera seriöst i bokväg.
Men det är trevligt att bli underhållen med en bok, på gammalt hederligt bladvändarsätt.

Copyright Klimakteriehäxan

...alla för en ISBN 978-91-7028-170-9
Familjens projektledare säger upp sig ISBN 978-91-37-13217-4
En pinne i skogen ISBN 978-91-85849-07-9

8 kommentarer:

  1. De bägge första böckerna känns som att de skulle passa mig, trots att jag inte hört talas om någon av författarna. Själv läser jag just nu några böcker jag lånat av en väninna. Det är Gunnel Linde som skrivit tre böcker om att vara mamma under olika tider. "När mormor var mamma", "När mamma var mamma" och "När jag var mamma". Det handlar om hennes mormor, mamma och henne själv. Jag har nyss börjat med den första som bygger på brev som skickades mellan mormor och hennes syster och mormor och hennes man. Det är intressant att läsa om hur det var då på ett sånt personlig sätt.

    SvaraRadera
  2. Läst om, men inte läst Gunilla Bergenstens bok, jag har också sagt upp mej, vägrar skriva lappar på kylskåpet och annat - då kan de väl svälta ihjäl :)

    SvaraRadera
  3. Och om Cicki vill läsa mer av det lättsamma slaget om mammaliv så kan jag tipsa dels om Cecilia Hagens "Mamma bit för bit" - jag skrattade så tårarna rann när jag själv var småbarnsmamma! Och så Hillevi Wahl som skrivit flera böcker på temat - "Supermamman" var väl den första, tror jag.
    Hannele, jag säger upp mig ibland men...

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset. Ang ditt alias Klimakteriehäxan så förmodar jag att du läst Cecilia Hagens Kulla-Gulla i övergångsåldern. Den läser man med många igenkännande skratt.

    SvaraRadera
  5. Anonym1:02 em

    Det är bara sååå kul med böcker - och om man inte gillar en man börjar på blir ju ingen ledsen om man lägger den till sidan, halv-oläst. Jag har just avslutat en av dig rekommenderad: ´Astrid och Veronica´, fast den var svår att få tag i eftersom den ändrat titel från originalet.
    Tack för tipset, Häxan! Den var väl läsvärd.

    Inte för att jag vill kritisera, men för att förstå undrar jag om det inte fattas ett ´inte´ i meningen "....trots att jag eg (?) är särskilt intresserad......"
    i MO fotbollsbok? Annars förstår jag inte. Många ´inte-n` i den sista paragrafen i min kommentar. Sorry!

    Får man skriva ISBN-nummer i bloggen? Det blir ju lättare att beställa en bok om man vet numret.

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  6. Självklart fattades det ett "inte", Kulsprutan! Nu är det i alla fall på plats.
    Ska kolla ISBN -"...alla för en" tycker jag du kan roa dig med!

    SvaraRadera
  7. Nu finns, sent omsider, ISBN-numren inlagda också.

    SvaraRadera
  8. Anonym11:00 fm

    Tack för numren!

    Kulsprutan

    SvaraRadera