lördag, september 08, 2007

Ständigt till hands i varje kök

Vi har växt upp med honom, ständigt närvarande i köket.
Vi håller honom fortfarande i handen var och varannan dag.
Han heter Jonas – Skal-Jonas, närmare bestämt. Den helsvenske potatisskalaren i stål som fått namnet efter Jonas Alströmer och som inte förändrats med åren. Jo, något litet har visst hänt med handtaget, som i början var rakt men numera är lite insvängt på mitten.

Jonas har sålts i över 50 miljoner exemplar sedan han först såg dagens ljus, 1953, skapad av en uppfinnare i Forsheda i Småland.
Den gubben borde man sända många tacksamhetens tankar. Men det gör man ju inte, bland annat för att hans namn inte står att finna – någon skickligare googlare än jag kanske lyckas.
Skal-Jonas tillverkas numera inte bara här i Sverige, utan också i Ryssland och i USA.

Mannen med uppfinnarhjärnan skulle ha kunnat bli riktigt rik på sin uppfinning, men om han blev det vet jag inte heller.
Mitt avundsamma jag undrar: när ska jag få en idé som håller och uppskattas i över 50 år och dessutom, åtminstone i teorin, ska göra mig rik?
Hur som helst: Skal-Jonas är ett lysande hjälpmedel och ett måste i varje kök.
Inte sant?


Copyright Klimakteriehäxan - satt på spåret av Meny i P1

1 kommentar:

  1. Anonym8:30 em

    Jag haaller med: det aer den baesta potatis-groensaksskalaren jag naagonsing haft. Min kom med fraan Sverige foer maanga aar sedan (25 faktiskt) och foeljt med nastan oeverallt i vaerlden. Om den gloemdes vid packningen har jag foersoekt ersaetta med allehanda imitationer - inte en enda foerbattring. Den boerjar bli litet loest nu, litet rostat. Dags att be naagon av Svenska vaenner att hemta en ny - likadan - aat mig naer de aaker hem till Sverige till Jul. Sen faar de gaerna komma haelse paa mig i Puerto Rico. Med den nya skalaren av samma model!

    SvaraRadera