fredag, september 07, 2007

Män är juver

”Män är djur” blev ett bevingat ord, först uttalat i dokumentären ”Könskriget” i SVT. Hon som fällde yttrandet, då ordförande i ROKS, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, blir aldrig av med den stämpeln. Ordförandeposten blev hon av med ganska snart.

Nu slår en annan person, av hankön, fast att ”Män är juver”.
Och förklaringen kommer, i en osminkad (?) skildring av hur det går till på en herrtoalett – en miljö som hälften av mänskligheten visligen aldrig får uppleva med egna ögon och öron.
Mannen som delger oss interiörerna och snacket vid pissrännan är Alex Schulman, väldigt uppmärksammad bloggare som också skriver krönikor i punktse.

Dagens krönika i tidningen kan du i sin helhet läsa här men om du inte ids så kommer här några citat:
”Våra städade och charmanta leenden försvinner i samma sekund som vi slår upp dörrarna till herrarnas. Och plötsligt är vi alla svin.
Vi står som juver på rad och lättar blåsan. Vi utstöter öppet och oblygt kroppsljud i form av stön, pruttar och rapar. /..../ Och överallt kissar folk bredvid porslinskoppen, de kissar på sina händer och sina byxor. Och de tvättar sig väl knappast efteråt. /.../ Närå, varför tvätta sig när man kan dra handen genom håret några gånger och få bättre stuns i frisyren?”


Det handlar också om grabbarnas kvinnosyn, om hur man spanat in ”den där horan i blå klänning” som har en ”jävla kåt kropp” och att en nobbad kille muttrar något om att ”alla brudar är fan slampor”.
Historien slutar med att männen vandrar ”åter ut i den riktiga världen. /.../ Och leendet, det charmiga, kopplas på igen. /.../ Tills de inte klarar mer. Tills de måste tassa bort till pissoaren igen och vråla: Alla tjejer är slampor!”

Vi som inte har tillträde får väl utgå ifrån att skildringen är autentisk.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Anonym1:28 em

    Låter ärligt och trovärt - men det kan väl inte gälla ALLA???? Min man t. ex.............. Åtminstone inte när det gäller frisyren :)

    SvaraRadera
  2. Anonym11:10 fm

    Aha...
    Jag tror jag fortsätter mitt singelliv ett tag till. Alternativet känns inte särskilt lockande...

    SvaraRadera
  3. Men visst får man lite nya tankar kring de där mer gammeldags kammade killarna?

    SvaraRadera
  4. Jag har gjort ett antal besök på pissorare i mina dagar och måste säga att jag inte känner igen mycket av skildningen.

    Kanske har författaren utgått från sina egna kommentarer eller kommentarer hos de han umgås med.

    Sen har män två alternativ. Undvika att pissa på fingrarna eller tvätta händerna. Många gör båda delarna. Däremot är det riktigt att jag och många andra dra händerna genom håret på vägen ut. Men det är på toaletter som saknar pappershandukar - efter att ha tvättat händerna.

    Det författaren ändå har rätt i är att alla leenden försvinner och männen fokuserar enbart på sig själv. Ingen kan titta på någon annan. Tänkt om nån råkar se en annan mans kön, hemska tanken. Nej blicken rakt fram, eller möjligen ner på sig själv, för att se vart man siktar.

    Det finns förvisso också pissoarer som är så dåligt utformade så det spelar ingen roll vart man siktar så stänker det. Därför är det säkrast att undvika dem.

    Nåväl, några rätt och några fel, men felen kan man överse med då det i alla fall var väl formulerat.

    För övrigt ser jag gärna en motsvarande beskrivning över damtoalettens göranden, då jag alltid undrat varför inte kvinnor kan gå dit själva. :-)

    SvaraRadera