torsdag, september 27, 2007

Hur många böcker läser du?

Nu har Bok & Bibliotek slagit upp portarna för årets maraton i bokbranschen, bokmässan i Göteborg. Ett hösttecken så gott som något.

Men i år är jag inte en av dem som minglar och svettas bland författare, bibliotekarier, lärare och andra bokentusiaster. Jag kan inte spegla mig i Björn Ranelids blottade, oljblanka biceps, behöver inte grubbla över hur Unni Drougge undgår att drabbas av värmeslag i sina nya vinterkläder, får heller inte insupa visdom på Forskartorget eller spana efter de mest spännande föreläsarna.

De får helt enkelt klara sig utan mig.
Och det kommer de med största sannolikhet också att göra.
Jag får väl läsa lite i någon trevlig bok i hemmets vrå i stället, har fortfarande en bit kvar i Karin Berglunds Linné-historia, till exempel.

På Aftonbladets webb är dagens fråga hur många böcker man läser på ett år.
Enligt röstresultatet när mellan 11000 och 12000 personer klickat i sitt svar läser 16 procent aldrig en bok över huvud taget.
Dem är det synd om, men det känner de antagligen inte till.
Jag tröttnar aldrig på att citera fotbollsstjärnan Tomas Brolins svar när han brutit foten och fick frågan om han skulle ägna sig åt bokläsning medan skadan läkte.
"SÅ sjuk blir jag ALDRIG" sa han snabbt och bestämt.

Bättre ställt är det med de 25 procent som faktiskt läser fler än tjugo böcker. Nästan lika många eller 23 procent läser mellan en och fem böcker om året.
Mellan fem och tio böcker tar sig 17 procent igenom, och mellan tio och tjugo titlar klämmer 19 procent.

Copyright Klimakteriehäxan

Mina poster från tidigare bokmässor hittar du om du klickar på etiketten bokmässa. Förstås.

7 kommentarer:

  1. Anonym12:04 fm

    på fredag minglar och svettas jag bland trädgårdsälskare och delar ut trädgårdsbroschyrer.

    SvaraRadera
  2. Anonym9:08 fm

    Etiketter i all ära, men borde du inte ha en etikettlista på bloggen?

    SvaraRadera
  3. Jo det kanske jag borde - fast jag har inte en aaaaning om hur man gör... ska se om jag kan bli lite klokare på den punkten.

    SvaraRadera
  4. Ser du - det gick! Tack för att du väckte mig!

    SvaraRadera
  5. Synd att jag missade Hannele!

    Jag gick igår och funderade över det denna enorma mängd böcker - jag känner rätt många som aldrig skulle drömma om att öppna en...

    Jag måste erkänna att jag tappade en hel del skrivarlust när jag såg mängden som bara flöt omkring på borden... vem skulle orka bry sig om ytterligare en bok... ?

    SvaraRadera
  6. Aj då - om alla författare tänker så blir det omläsning som gäller...

    SvaraRadera
  7. Anonym12:25 fm

    Jag noterar boktitel och författarnamn på de böcker jag läser. Kollade just hur många jag läst de senaste 12 månaderna. Det var 32 styck. Då tycker jag ändå inte att jag hinner läsa så mycket som jag skulle vilja.

    SvaraRadera