torsdag, februari 02, 2006

God middag!

Årets svenska mästerskap i matlagning avgjordes med kolja och högrev.
Det låter ju ursvenskt.
Och lite gammaldags, faktiskt.
Men om man studerar tillbehören har man i alla fall definitivt lagt vardagen bakom sig.

I fisksoppan fick koljan sällskap av pilgrimsmousseline och ”glaserade rotisar”. Det första är, har jag tagit reda på, pilgrimsmussla mixad med grädde och kryddor, det andra antar jag handlar om rotsaker.
Högreven åtföljdes av galette på gulbeta och prästost, syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple.

Juryn, som gav första pris och svenskt mästerskap i mat till Peter J Skogström, tyckte att hans meny var ”modig och genialisk. Mjuka, långa smaker och enastående teknik. En glad och vacker söndagsmiddag med perfekt hanterade råvaror”.
Det är bara att gratulera till titeln Årets Kock.

Dög nu denna vinnarmåltid som inspirationskälla till oss vanliga köksarbetare?
Tja, kolja är gott. Men pilgrimsmussla äter jag nog hellre hel än mosad, och aldrig har jag haft detta goda skaldjur hemma i grytorna, det är bara att erkänna.

Högrev är för mig något man kokar, och inte ens det har jag kommit mig för med, än mindre pepparstekt den, som mästerkocken gjorde. Gulbeta då? Ungefär som rödbeta, har jag för mig. Fast gul. Men galette? I min värld en fransk pannkaka som kan fyllas med både det ena och det andra. Men det kan tydligen också vara en ugnsbakad historia. Ingendera har jag vågat mig på.

Hemma hos oss finns dock just nu en starkt uttalad önskan om Korv Stroganoff.
Måste köpa falukorv snart, lök och tomater har jag redan i lager.
Korv Stroganoff får man ingen mästartitel med.
Men jag räknar ändå med pluspoäng vid middagstid.
God middag!

Copyright Klimakteriehäxan

Förresten - så här ser listan över Sveriges tre bästa kockar 2006 ut:
1. Peter J Skogström, Mat & Vin på Stolpenberg, Bunkeflo (utanför Malmö)
2. Peter Johansson, Lux, Stockholm
3. Jacob Lells, Gästgifvaregården, Skanör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar